Datum objave:

Značajne godine koje su obilježile povijest glavnog grada Republike Hrvatske

Pročitajte i ovo

Prvi pisani spomen grada Zagreba potječe još iz 1094. godine kada je na Kaptolu osnovana Biskupija, što znači da Zagreb ima jaku dugu povijest koju su obilježili mnogi datumi. Mi ćemo se ovaj put prisjetiti samo nekih od tih godina.

Već i mala djeca u osnovnim školama uče jednu od najbitnijih godina zagrebačke povijesti, a to je 1242. godina. Te godine je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV darovnicom Zlatna bula Zagreb proglasio slobodnim kraljevskim gradom.

Prvi pisani dokument, u kojima se Zagreb spominje kao glavni grad Hrvatske, datira iz 1557. godine, a 50 godina kasnije Isusovci osnivaju prvu gimnaziju i Akademiju. Zbog toga se 1607. godina smatra godinom utemeljenja Zagrebačkog sveučilišta.

1776. godine iz Varaždina je u Zagreb preseljeno sjedište Hrvatskog kraljevskog vijeća (Vlade), a 1850. godine u grad Zagreb su ujedinjeni Kaptol, Gradec i Vlaška Ves.

Idemo daleko u budućnost, sve do 1991. godine kada je Sabor Republike Hrvatske proglasio neovisnost i suverenost Republike Hrvatske, čime je Zagreb postao glavni grad.

Nedavno objavljeno