Datum objave:

Tri zagrebačka djela hrvatske kiparice Marije Ujević Galetović

Pročitajte i ovo

Marija Ujević Galetović bila je hrvatska kiparica, akademkinja te redovna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Osnovnu i srednju školu je pohađala u Zagrebu, 1953. upisuje zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti – Kiparski odsjek, 1958. godine diplomira u klasi profesora Krišinića. Poslije studija usavršavala se na londonskoj “Central School of Art”. Od 1987. godine djelatnica je ALU-a, a status redovne profesorice dobila je 1995. godine, a od 1998. je redovita članica HAZU-a.

U Hrvatskoj se nalazi nekoliko njezinih djela, no mi ćemo se usredotočiti na tri najpoznatija zagrebačka: Miroslav Krleža, August Šenoa, i trkač na savskom nasipu.

Miroslav Krleža

Skulptura Miroslava Krleže, visoka 235 centimetara, nalazi se na Dubravkinom putu, podno kuće gdje je Krleža živio zadnjih 30 godina svog života, a gdje se danas nalazi Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža.

August Šenoa

Jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika, punog imena August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa, svoj je kip dobio u Vlaškoj ulici gdje je rođen 14. studenog 1838. godine. Kip je postavljen 1988. godine povodom 150. obljetnice Šenoinog rođenja.

Trkač

Na savskom nasipu, u sklopu Aleje skulptura, postavljeno je još jedno djelo kiparice Marije Ujević Galetović, a riječ je o skulpturi “Trkač”. Skulptura je izrađena 1987., a postavljena 1995. godine.

Ostalo u Zagrebu

Od ostalih djela Marije Ujević Galetović, u Zagrebu se još nalazi i spomenik Vlahi Paljetku i Juraju Križaniću.

Nedavno objavljeno