Datum objave:

Sveti Juraj spasio kraljevu kćer i oslobodio selo od zmaja

Pročitajte i ovo

Kraj Kamenitih vrata nalazi se skulptura koja prikazuje sv. Jurja u borbi sa zmajem. Prema legendi, strašni je zmaj svojim vatrenim dahom prijetio gradu, a živio je u obližnjem jezeru.

Iz tog je jezera svako malo izranjao i sijao strah među građanima, zbog čega su mu morali žrtvovati svoje životinje, a kasnije i djecu.

Zmaj se okomio na kraljevu kći jedinicu, te ju je oteo.

Ta je priča došla to viteza Jurja koji je bio poznat po svojoj dobroti. Često je pomagao ljudima, zbog čega je došao u gradić kako bi pomogao građanima koji su bili obuzeti strahom zbog zmaja.

Juraj je zmaja zamolio da ne uništava građanima živote, te da pusti princezu na slobodu. Zmaj ga nije poslušao, te je počeo rigati vatru na njega.

Juraj je porazio zmaja bacivši koplje na njega, čime je zmaju nanio smrtonosnu ranu. Grad je oslobođen, kao i princeza, a nakon ove pobjede, cijela se zemlja obratila i pokrstila njemu u zahvalnost.

U Zagrebu se nalaze spomenici posvećeni sv. Jurju, jedan je smješten kod HNK-a na Trgu Republike Hrvatske, a drugi kod Kamenitih vrata na Gornjem gradu.

Nedavno objavljeno