Datum objave:

Stube nazvane po borcu za demokratski sustav u Gradecu – Grgur Tepečić

Pročitajte i ovo

Mesničkom ulicom postoje dva spoja koje direktno vode na Gornji grad, točnije u Ulicu Antuna Gustava Matoša, a jedne od tih stuba su nazvane po Grguru Tepečiću, nekadašnjem sucu (danas gradonačelnik).

Prije no što su dobile ime po njemu, zvale su se Klanac. Grad se tih pothvatom htio odužiti poborniku demokratskog ustroja u Gradecu. Tom Erdody je početkom 17. stoljeća uveo novi sistem u Gradecu kojime je sve gradske činovnike pretvorio u doživotne senatore. 1608. godine, kada je Toma Erdody bio van grada, Grgur Tepečić podignuo je bunu protiv novog statuta te je gradska skupština maknula sve senatore i uvela Novi red.

To je trajalo samo godinu dana, te je tada Grgur Tepečić proglašen senatorom, a kasnije i gradskim sucem. Zbog toga je došao u sukob s mnogim senatorima te je bio prognan iz grada. Nije se predao, te već 1622. godine opet diže bunu koja nije uspjela zbog čega biva ubijen. Bio je borac za demokratski sustav u Gradecu zbog čega danas ima mjesto u Zagrebu koje je nazvano po njemu.

Nedavno objavljeno