Datum objave:

Legenda o najpoznatijoj stanovnici južnih obronaka Medvednice – priča o Crnoj kraljici

Pročitajte i ovo

Zagreb ima bogatu i dugu povijest iz koje je izronilo puno zanimljivih legendi koje se i danas svakodnevno prepričavaju, a jedna od najpoznatijih je priča o Crnoj kraljici.

Iza naziva Crna kraljica nalazila se Barbara Celjska. Osim što je uvijek bila obučena u crno, njen zao karakter bio je istaknut i s crnim gavranom kojeg je imala a koji je uvijek slušao sve njezine naredbe i želje. Ako bi se netko zainatio Crnoj kraljici, ona bi gavrana poslala da ju osveti svojim kandžama.

Njezina okrutnost je bila praćena i ljepotom na koju su pali mnogi udvarači, kojih se ona rješavala čim bi joj dosadili. Znala ih je bacati s kule, pa čak i zatvoriti u kavez s veprovima.

Crna kraljica je dobar dio svog života provela na južnim obroncima Medvednice, točnije na Medvedgradu. Prema jednoj od priča, kada su joj Turci došli podno zidina Medvedgrada, kraljici zbog svoje zločestoće nitko nije htio pomoći. Čak je u jednom trenutku zazivala vraga riječima “Pukni vrag, dam ti Medvedgrad i sebe”, čime se proklela. Vrag je prihvatio njenu ponudu i otjerao Turke, a Crna kraljica je htjela prevariti vraga u čemu nije uspjela.

Kako bi pokušala poništiti kletvu, ponudila je dvanaest vjedara vjedara zlata onome tko je triput prenese oko tvrđave, no vatrene stupice koje je postavio vrag bile su previše te nitko nije uspio zbog čega je Crna kraljica postala još više prokleta.

Da priča bude još zanimljivija, legenda kaže da zmije čuvaju njezino zlato skriveno u podzemnim hodnicime koji vode na Kaptol, ili pak u hodnicima u Griču.

Crna kraljica i Kraljičin zdenac

Jedna od priča spominje i Kraljičin zdenac, danas poznato izletište na Medvednici. Za vrijeme jedne suše, presušila su sva vrela i zdenci u okolici zbog čega se narod uputio do zdenca Crne kraljice, no ona im je uskratila vodu.

Narod je prokleo gradinu, a kraljicu bacio u šumu na milost i nemilost divljih zvijeri. Za vrijeme svog života, kraljica je sama odlazila po vodu na zdenac jer je sumnjala da bi je dvorani mogli otrovati.

Nedavno objavljeno