Datum objave:

Izumitelj Slavoljub Penkala – od mehaničke olovke do hrvatskog zrakoplova

Pročitajte i ovo

Eduard Slavoljub Penkala, bio je hrvatski inženjer kemije i izumitelj poljskog podrijetla, a ponajviše ga pamtimo zbog njegovog najpoznatijeg izuma – mehaničke olovke.

U Zagreb se preselio 1900. godine, a četiri godine kasnije bio je imenovan kraljevskim tehničkim nadzornikom. Zaslužan je za 80-ak izuma i inovacija koje su primjenjive u svakodnevnom životu, industriji i prometu.

Među izumima koje je patentirao su i termos-boca te rotirajuća četkica za zube, a najpoznatiji izum koji je ostavio iza sebe je automatska mehanička olovka. Penkala je olovku prijavio 1906. godine, a nešto kasnije i prvo nalivpero s čvrstom tintom.

Penkala je 1908. godine u Zagrebu počeo konstruirati zrakoplov kojim je trebalo biti toliko jednostavno upravljati da nije bila potrebna posebna priprema i obuka.

Inovacije je patentirao 1909. godine, a zrakoplov je dovršen godinu poslije. Izgradio je i spremište za zrakoplove na vojnom vježbalištu između Selske ceste i potoka Črnomerec. Dragutin Novak je baš tamo uzletio zrakoplovom i tako postao prvim hrvatskim pilotom.

Penkala je mijenjao prvotnu konstrukciju kako bi poboljšao letne sposobnosti, no letjelicom se i dalje teško upravljalo, nakon čega se 1910. godine dogodila nezgoda u kojoj se zrakoplov oštetio, zbog čega Penkala odustaje od daljnjeg rada na njemu.

Na tadašnjem Trgu cara Franje Josipa, današnjem Trgu kralja Tomislava, Penkala se nakon ženidbe trajno nastanio, gdje je otvorio svoju prvu radionicu u kojoj je počeo proizvoditi brojne izume.

Na kući se danas nalazi spomen ploča koju je postavio Zagrebački zrakoplovni savez povodom 130. obljetnice rođenja Penkale.

Nedavno objavljeno