Datum objave:

Edo Murtić: Crteži iz fundusa kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Pročitajte i ovo

Povodom 100. obljetnice rođenja velikana hrvatske apstrakcije, akademika Ede Murtića (1921. – 2005.), Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti  i umjetnosti priredio je izložbu njegovih crteža iz fundusa te publikaciju Crtački dnevnik / Edo Murtić  iz edicije Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika u izdanju Kabineta grafike. Smatrajući važnim istaknuti crtež kao osobitu umjetničku vrstu unutar Murtićeva opusa kao dragocjeni prinos hrvatskoj suvremenoj umjetnosti izložba i publikacija donose stotinjak intimnih crtačkih zapisa nastalih od ranih osamdesetih do 2001. godine, izabranih iz umjetnikove donacije Kabinetu grafike kojem je od 1997. godine bio i voditelj.

Premda je Murtić prije svega slikar, impresivan je i njegov crtački opus, posebice onaj koji ostvaruje u blokovima maloga formata. O Murtiću crtaču likovni kritičar i autor predgovora Milan Bešlić u Crtačkom dnevniku piše: „Može se ustvrditi da je Murtić crtač – ne samo po golemu crtačkom opusu već i po činjenici da se kontinuirano izražavao u crtežu kroz dugo stvaralačko razdoblje počev od prvih skica i manjih crteža iz mladenačkih dana kao i crteža stvaranih iskusnom rukom velikoga majstora u zrelim muževnim godinama. Knjiga je tako koncipirana od impresivne serije crteža prepoznatljivog Murtićeva rukopisa s namjerom da se na svakoj stranici rastvori svojim likovnim bogatstvom i listanjem rasprostre u jedinstvenom crtačkom umijeću. Crtački dnevnik iz fundusa Kabineta grafike HAZU još jače podcrtava značenje crteža u Murtićevu opusu i argumentira tvrdnju da je crtež medij koji medij slike nije potisnuo jer pokazuje da je njihovo prožimanje čvrst pleter jednoga djela i istoga likovnoga rukopisa.“

Izložbu je pripremila muzejska savjetnica Vesna Kedmenec Križić, likovni postav Vesna Kedmenec Križić i viša kustosica Ana Petković Basletić, tehnički postav Ivo Ćurić.

Izložba se može pogledati od 31. svibnja do 20. lipnja 2021. godine.

Tekst: Press

Nedavno objavljeno