Datum objave:

100 godina od rođenja Ede Murtića – velikana hrvatskog apstraktnog slikarstva

Pročitajte i ovo

Projektom Murtić 100 obilježava se stogodišnjica rođenja Ede Murtića – velikana hrvatske moderne umjetnosti.

Projekt uključuje istoimenu izložbu kustosa Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, koja će se održati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) u Zagrebu od 25. svibnja do 18. srpnja 2021.  te će obuhvatiti više od 100 ikoničkih radova velikog Ede Murtića; kao i niz drugih događanja od kojih izdvajamo međunarodni simpozij Gesta i sloboda, koji će se održati u Zagrebu i Rovinju u lipnju 2021., izložbu Nova apstrakcija u Laubi – kući za ljude i umjetnost od 1. do 10. lipnja 2021. te niz popratnih događanja (reinterpretacija Murtića kroz street-art na nekoliko lokacija u Zagrebu, radionice za djecu i odrasle, stručna vodstva, prilagođena vodstva za djecu s popratnim radnim materijalima i vodstva na znakovnom jeziku, izrada taktilne slike kako bi se umjetnost približila slijepim i slabovidnim osobama i dr.).

O IZLOŽBI MURTIĆ 100

DOM HDLU (MEŠTROVIĆEV PAVILJON)
25.5.-18.7.2021.

Izložba kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore, predstavlja svu tematsku, formalnu i tehničku raznolikost Murtićevog stvaralaštva za koga kustos Branko Franceshi kaže da je „umjetnik koji je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma te je svojim opusom  postao najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji.“

U Galeriji Bačva predstavljeni su radovi koji su u kolektivnoj memoriji ostali zapamćeni kao paradigmatska umjetnička djela pojedinih dionica visokog modernizma te se naglašava dinamični kolorizam kao temeljna odrednica Murtićevog stvaralačkog pristupa. U Galeriji PM kustos postavlja Murtićeve aktivističke cikluse – posvećene anti-ratnoj tematici što izravno ukazuje na Murtićev značaj istaknutog i utjecajnog kulturnog aktera, nepokolebljivog zastupnika demokratskih i slobodarskih načela, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama – gvaš, monumentalne kompozicije u keramici, emajlu i mozaiku te  pejzaži i gradske vedute, koje su obilježile svih šest dekada njegovog stvaralaštva.

Izložbu prate likovne radionice za 4 dobne skupine: 5-8 godina, 10-15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

O IZLOŽBI NOVA APSTRAKCIJA
LAUBA – KUĆA ZA LJUDE I UMJETNOST
1.-10.6.2021. 

Izložba Nova apstrakcija predstavlja značajan i važan dio opusa posljednjih godina stvaralaštva Ede Murtića, a prati ju i glazbeni program u režiji skladatelja i multiinstrumentalista Maka Murtića, ujedno unuka Ede Murtića, koji će obuhvatiti deset  glazbenika s nove regionalne eksperimentalne i alternativne scene te glazbene goste Darka Rundeka i Damira Urbana. Uz izložbu i glazbeni program, održat će se i likovne radionice.

Goranka Vrus-Murtić, supruga Ede Murtića, kaže da su joj ovi radovi jedni od najdražih. Ti veliki formati koji pršte snagom geste toliko karakterističnom za Murtića, rađeni su za izložbu u Umjetničkom paviljonu 2005. „Edo je zadnje slike radio u punom elanu i punoj snazi i punoj koncentraciji. Tako da ta izložba nije bila neki memento. To je bila dogovorena izložba i ja sam je kao takvu doživjela, kao jedan nastavak života i stvaranja. Nisam je doživjela kao momenat tuge.” GVM izložba u Zadru 2014.

O SIMPOZIJU GESTA I SLOBODA
Hotel Westin i druge lokacije
Organizator: Nacionalni muzej moderne umjetnosti
8.-13.6.2021.

Simpozij, osim obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog Ede Murtića, slavi i 60. godišnjicu izložbe Suvremena umjetnost iz SAD-a koja se održala u Modernoj galeriji u Zagrebu 1961. Kustos izložbe bio je Harvard Arnason, a na njoj su izložena djela 33 najistaknutija predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma.

Ključna ideja simpozija (prilično utopijskog) temelji se na shvaćanju da su u političkom kontekstu socijalističke Jugoslavije slobodne geste umjetnika unijele vizualni jezik apstraktnog ekspresionizma i simbolizirale društvenu emancipaciju prema demokratskijem društvu te je cilj simpozija kontekstualizirati upravo Murtićev opus unutar te specifične ere.

REINTERPRETACIJA MURTIĆA KROZ STREET ART
Maksimirska ulica, Vlaška ulica i Prilaz baruna Filipovića
Organizator: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu
Svibanj – lipanj 2021.

U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, umjetnici Grgur Akrap, Fedor Fischer i Danko Friščić te 20 studenata s ALU, na 3 će različite lokacije u Zagrebu, kroz muralno slikarstvo, reinterpretirati Murtićevo djelovanje. Cilj aktivnosti je revalorizirati Murtića kod mlađe generacije umjetnika kao i, u javnom prostoru, aktivnim djelovanjem i pozitivnim doprinosom zajednici, kontinuirano podsjećati širu publiku na izložbu.

O UMJETNIKU:

Edo Murtić (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.), svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Prvu samostalnu izložbu održao je u Zagrebu 1935. godine. Za vrijeme II svjetskog rata opredijelio se za antifašistički pokret i vrijednosti koje je njegovao, te u svom umjetničkom i kulturnom radu izražavao do kraja života. Murtićevo rano figurativno slikarstvo zahvaljujući kontinuiranoj evoluciji nadahnutoj među ostalim studijskim putovanjima u Francusku, Italiju i SAD-e, te kontaktima s vodećim svjetskim poslijeratnim umjetnicima, postupno se transformiralo u osobenu varijaciju apstraktnog slikarstva ekspresivne geste, lirskog naboje te snažnog kolorizma. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Edo Murtić ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

ULAZNICE za izložbu se kupuju na blagajni Meštrovićevog paviljona te on-line kroz sustav ENTRIO.

Tekst: Turistička zajednica Grada Zagreba

Nedavno objavljeno