Datum objave:

Zgrada Croatia osiguranja koja se nalazi na mjestu kuće Emanuela Pristera

Pročitajte i ovo

Središnji zagrebački trg je okružen prekrasnim palačama i zgradama, a jedna od njih je i zgrada Croatia osiguranja, na mjestu nekadašnje kuće Emanuela Pristera, imućnog filantropa i zagrebačkog gradskog zastupnika.

Zgrada Croatia osiguranja se nalazi na samom spoju Praške ulice i Trga bana Josipa Jelačića.

Prister je s vremenom kupio sve nekretnine na istočnoj strani Praške, a njegova je stoka, koja mu je donijela veliki dio bogatstva, pasla na današnjem parku Zrinjevac.

U svoje je vrijeme darovao emljište i deset tisuća forinti za gradnju sinagoge, a iza sebe je ostavio i nacrte za projekt gradskog vodovoda.

Njegov sin, Eduard, iza sebe je ostavio neke poznate zagrebačke znamenitosti, poput hotela “K caru austrijskom” u Ilici (današnja Nama), te je od Hermanna Bollea dao naručiti Glazbeni paviljon na Zrinjevcu kojeg je darovao gradu.

U velikom potresu koji je pogodio Zagreb 1880. godine, obiteljska kuća, koja se nalazila na mjestu današnje zgrade Croatia osiguranja, stradala je do te mjere da su poslije izgradili potpuno novu.

Obitelj je nakon sloma Austro-Ugarske osiromašila, zbog čega je sljedeća generacija obitelji živjela u unajmljenim stanovima. Zgrada na spoju Praške i glavnog trga je prenamijenjena, te je ona postala dom i podružnici Hrvatske zemaljske banke.

Kasnije vlasnik postaje zubar Žiga Altstatter, koji je za potrebe banke kuću proširio i na susjednu zgradu u Praškoj.

Nakon završetka Prvog svjetskog rata, Hrvatska zemaljska banka mijenja ime u Jugoslavensku, a hrvatski arhitekt Ignjat Fischer 1920. godine dobiva zadatak spojiti “glavnu” zgradu sa susjednom. Spajanje dviju zgrada je završeno 1926. godine, a na njoj su prepoznatljivi neoklasični arhitektonski i simbolički elementi, poput Jonskih stupova koje možemo vidjeti i na obližnjoj palači Burze, na Trgu hrvatskih velikana.

Nedavno objavljeno