Datum objave:

Veza između pjesnika Augusta Šenoe i potresa iz 1880. godine

Pročitajte i ovo

Krajem 1880-e godine, 9. studenog, Zagreb je pogodio najrazorniji potres u povijesti. Potres je bio jačine 6,3 stupnja po Richteru, s epicentrom na području Medvednice. Posljedice su bile katastrofalne, uništene su mnoge zgrade, mnogi stanovnici su pobjegli iz grada, ili se čak i iselili. U potresu su poginule dvije osobe, a 29 ih je bilo teško ozlijeđeno.

August Šenoa je bio neizravna žrtva potresa iz 1880., nakon kojeg je, mjesecima obilazeći ruševine, izgubio zdravlje i iduće godine umro pa stoga, nakon što smo i sami doživjeli neugodno iskustvo potresa, sada drugačije sagledavamo sav njegov život i književnu ostavštinu, naročito misli i poruke iz djela posvećenih njegovom voljenom Zagrebu.

Šenoa je svoj spomenik dobio u Vlaškoj ulici gdje je rođen 14. studenog 1838. godine. Autorica djela je Marija Ujević-Galetović. Kip je postavljen 1988. godine povodom 150. obljetnice Šenoinog rođenja.

Fotografije koje spadaju pod ciklus Crno bijeli Zagreb dio su baze zagrebačkih fotografija servisa Fotografije Zagreba koji možete pogledati na linku fotografijezagreba.hr

Nedavno objavljeno