Datum objave:

Vesna Škare Ožbolt: Zagreb se ne bori protiv vandala koji šaraju fasade

Pročitajte i ovo

Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba održala je danas, 12. travnja 2021. godine konferenciju za medije na temu problema grafita i teškog tramvajskog prometa u središtu grada. 

Grad Zagreb devastiran je od posljedica potresa, ali i od grafita. Gotovo je svaka zgrada u centru grada pošarana. Slična je stvar i sa novouređenim fasadama koje su ponovo išarane sprejevima različitim napisima. „Šteta je ogromna, a u Gradu nitko ne reagira. Problem pošaranih pročelja postaje dio percepcije grada. Grad Zagreb do sada je donio nekoliko Odluka o zaštiti objekata od grafita i nekoliko izmjena. I to je to. Treba imati jasnu strategiju djelovanja radi  sprečavanja vandalskoga grafitiranja i akcijski plan“, naglasila je Škare Ožbolt.

Šaranje po zgradama ulazi u zonu prekršaja i kaznenog djela. Procesuiranje ovisi o kvalifikaciji djela, da li se radi o prekršaju ili kaznenom djelu, a to se utvrđuje u svakom pojedinačnom slučaju, ovisno o veličini štete, sadržaju napisa i slično. Dodatne mjere koje grad treba uvesti:

  • komunalni redari bi trebali biti glavni u zaštiti pročelja od šaranja;
  • plaćanje obnove pošarane imovine od strane počinitelja;
  • uvođenje društveno-korisnog rada za sve one koji se bave vandalizmom po fasadama;
  • uvođenje telefonske linije za prijavu vandala uz nagradu;
  • povećati novčane kazne za vandale;
  • uvesti besplatnu gradsku službu koja čisti fasade.

Nezadovoljstvo građana koji žive uz tramvajsku prugu u zgradama koje su stradale u potresu je sve veće. Buka i vibracije su veće nego što su bile prije potresa, a svaki se prolazak tramvaja osjeti i sam kao omanji potres.  „Pozivamo ZET da objavi raspored rekonstrukcija tramvajskih pruga i zamjene tračnica kako bi se smanjila buka. Zašto se, na primjer u Beču, ne tresu zgrade od prolaska tramvaja?“, rekla je Škare Ožbolt

Tekst: Press

Nedavno objavljeno