Datum objave:

Tematska sjednica gradske koordinacije za ljudska prava “Holodomor – Zločin i kazna?”

Pročitajte i ovo

U Staroj Gradskoj vijećnici je dana 25.03.2021. godine održana tematska sjednica Gradske koordinacije za ljudska prava u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj na temu: „Holodomor- zločin i kazna?“.

Holodomor, u Hrvatskoj poznat kao Gladomor,  je naziv za jedan od najstrašnijih zločina u povijesti ne samo jednoga naroda – Ukrajinaca – nego i cijeloga čovječanstva: istrebljenje naroda putem logistički organizirane gladi. O fenomenu koji danas nazivamo Gladomor (smrt glađu, masovna likvidacija putem izglađivanja), a koji je u Ukrajini od travnja 1932. do studenog 1933. odnio 4 – 10 milijuna života, govorili su:  
Vasilj Kirilič, Izvanredni i Opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, prof.dr.sc Yevgenij Paščenko, Đuro Vidmarović, književnik i bivši Veleposlanik Hrvatske u Republici Ukrajini, Valerij Udovčenko, član Ukrajinskog stručnog tima za istraživanje Holodomora, Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Uz članice i članove Gradske koordinacije sjednici su nazočili i Yaroslav Simonov, prvi tajnik u Veleposlanstvu Ukrajine u Republici Hrvatskoj i dr.sc Oksana Tinko Đitko sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Veleposlanik  Vasyl Kyrylych je nakon uvodnog izlaganja istaknuo važnost nastojanja ukrajinskog naroda za međunarodnim priznanjem Holodomora kao genocida.

Etna Nikić, članica Gradske koordinacije za ljudska prava, pojasnila je razloge zbog kojih je inicirala održavanje ove tematske sjednice te zamolila da se ova sjednica posveti svim žrtvama Holodomora.

Profesor Yevgenij Paščenko održao je prezentaciju i predstavio svoju knjigu „Genocidni zločin totalitarnog režima u Ukrajini 1932-1933 : holodomor—gladomor“ koja se bavi tematikom Holodomora kroz sve segmente.

Valerij Udovčenko (on line) govorio je o genocidu protiv ukrajinskog naroda, o otkrićima nakon otvaranja povijesnih arhiva i zapovjednoj odgovornosti u provođenju plana oduzimanja dobara i izgladnjivanja ukrajinskog naroda te predočio nove dokumente povijesnih arhiva.

O tragediji koja je zadesila ukrajinski narod, a koja se nije dogodila slučajno već je bila planirana od strane tadašnjeg režima, govorio je Đuro Vidmarović.

Viktor Filima istaknuo je važnost teme s aspekta ukrajinske nacionalne manjine koja živi u Gradu Zagrebu.

Tekst: skupstina.zagreb.hr

Nedavno objavljeno