Datum objave:

Priča o prvim nogometnim utakmicama na Mažuranićevom i Marulićevom trgu

Pročitajte i ovo

Jeste li znali da se Mažuranićev trg smatra kolijevkom nogometa ovih prostora? Naime, davne 1893. godine, Franjo Bučar, stipendist hrvatske vlade, inače student tjelesnog odgoja u Stockholmu, došavši kući na praznike, donio je prijateljima na dar loptu. Uz poklon, uslijedile su i osnove nogometne igre.

U početku je postojao jedan problem: kako nazvati taj novi sport? Prvi prijevod s njemačkih pravila nogometne igre se objavljuje u zagrebačkom časopisu “Šport”, a preveo ih je učitelj-tečajac Mirko pl. Kovačić. Nazivi su se, više-manje, održali do danas.

Nakon usvajanja pravila i službenih protokola, na Mažurancu se rodila zamisao o osnivanju prvih sportskih klubova, te je na obližnjem Marulićvom trgu uređeno nogometno igralište. Na tom je mjestu, 28. listopada 1906. godine, odigrana prva javna nogometna utakmica u Hrvatskoj.

Kako gledatelji još nisu bili naviknuti na nogomet, niti poznavali pravila igre, nitko nije mogao procijeniti dobar ili loš potez, tako da su pljeskali Kudernu kada je u jednom trenutku napucao loptu visoko u zrak, a nisu reagirali kada je Erbežnik postigao gol.

Nedavno objavljeno