Datum objave:

Priča o najprometnijim mostovima koji povezuju Zagreb preko rijeke Save

Pročitajte i ovo

Na zagrebačkom području, od Zaprešića do Ivanje Reke, Zagreb povezuje čak 11 mostova, poput Podsusedskog mosta, Jankomirskog Mosta, Jadranskog mosta, Mosta slobode, Mosta mladosti, Domovinskog mosta, i još njih pet. U ovoj objavi mi ćemo govoriti o pet mostova koja su vjerojatno najpoznatija.

Jadranski, Savski i Željeznički most

Krenuli smo sa zapadne strane, a tu nam je na putu most sagrađen 1981. godine po projektu Zvonimira Lončarića. Jadranski most je sagrađen s namjerom da zamijeni Savski most koji se nije mogao nositi s prometnim potrebama grada, a ima tri trake u oba smjera, tramvajsku prugu te dio za pješake.

Duljina mosta je 313,7 metara, a nosi jednu od glavnih prilaznih cesta svih onih koji dolaze s juga Hrvatske.

Savski most je namijenjen samo pješacima i biciklistima, izgrađen davne 1938. godine na stupovima starog (crvenog) mosta prema projektu Milivoja Frkovića.

Sa Savskog mosta pruža se pogled na Željeznički most, poznatiji kao Hendrixov most. Riječ je o mostu sagrađenom 1939. godine kraj starog željezničkog mosta. Novoizgrađeni most duljine je 440 i širine 9 metara.

Most slobode

Ovaj most, često nazivan i “Središnjim mostom”, otvoren je 02. rujna 1959. godine, te predstavlja važnu komunikacijsku vezu Zagreba i Novog Zagreba.

Prilikom izgradnje, utrošeno je oko 1600 tona čelika, a dijelovi mosta su izgrađeno od kamena koji se klesao na Braču.

Most mladosti

Ovaj šestotračni most izgrađen je davne 1974. godine, dug je 300, a širok 36 metara. Konstrukcija mosta, čiji je projektant bio Vojislav Draganić, čelična je s betonskim nosačima. Ovaj most povezuje zagrebačke kvartove Savicu i Zapruđe.

To bi bila naša kratka foto priča o nekoliko zagrebačkih mostova, a koji most vi najčešće koristite?

Nedavno objavljeno