Datum objave:

Početak nove sezone Smjene straže Kravat pukovnije donosi velike novitete

Pročitajte i ovo

U nedjelju 30. svibnja 2021. na Dan državnosti Republike Hrvatske te u ponedjeljak 31. svibnja 2021. godine na Dan grada Zagreba Academia Cravatica u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba upriličit će svečanu Smjenu straže Kravat pukovnije na zagrebačkim ulicama. 

Kao i prethodnih godina ceremonija će se održavati kontinuirano do 18. listopada i to svake subote, utvrđenim državnim praznicima i ostalim svečanim prigodama.

“U vrijeme Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću dio vojnika hrvatske lake konjice, na glasu po iznimnom junaštvu, pristupio je francuskoj vojsci. Vojničke vještine i originalni izgled hrvatskih vojnika potvrđeni su utemeljenjem hrvatske pukovnije Royal Cravates u sklopu francuske kraljevske vojske 1664. godine. Osobiti pečat odorama davao je crveni rubac – kravata koju su djevojke vezale mladićima oko vrata prije odlaska u rat. Hrvatska kravata prepoznata je u Francuskoj, a nakon toga i u cijelome svijetu. Danas nezaobilazni modni dodatak svakog muškarca, potječe od tih hrabrih hrvatskih vojnika”, objašnjava zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić te dodaje kako će se obnovljena Smjena straže, utemeljena na povijesnim činjenicama moći vidjeti u ceremoniji na atraktivnim turističkim lokacijama. 

Ceremonija smjene straže počinje u 11.00 sati i završava u 12.35 svake subote te utvrđenim državnim praznicima i svečanim prigodama. Program izvodi 13 pješaka i 4 konjanika. 

Novost u odnosu na prethodne godine je da će se postrojavanje i pokret pješačkog postroja održavati ispred Etnografskog muzeja te će na istom mjestu biti upriličen i završetak ceremonije. “Etnografski muzej je nacionalni muzej prve razine. U misiji smo unaprjeđivanja spoznaje o potrebi očuvanja etnografske baštine i kulturnih identiteta te na taj način služimo društvu i zajednici. Sama zgrada Muzeja zaštićeni je spomenik kulture, a dio je šire spomeničke cjeline tzv. Zelene potkove Grada Zagreba. Zanimljivo je i da je dio ostavštine biskupa Strossmayera otkupljen za Muzej sredinom 20. stoljeća, dok se u zbirci prekrivača i prostirki čuva preko 30 ćilima iz obiteljske kolekcije posljednjeg hrvatskog bana Antuna Mihalovića. Etnografski muzej naša je neprocjenjiva poveznica s poviješću i bogatom baštinom te nas raduje što će biti i važan dio ceremonija Kravat pukovnije”, istaknula je Ivana Lušić u ime Etnografskog muzej

Tekst: Press

Nedavno objavljeno