Datum objave:

Nekadašnja gostionica sa svratištem „K caru austrijanskomu” na početku Ilice

Pročitajte i ovo

Razvoj zagrebačke turističke ponude okvirno možemo smjestiti u 18. stoljeće. Tada su u gradu bile popularna tzv. „kavotočja“ koja su se postavljala uz sajmišta. Nedugo zatim u drugoj polovici osamnaestog stoljeća u Zagrebu nastaju prve kavane, gostionice i svratišta.

Jedno od najpoznatijih svratišta prve polovice 19. stoljeća u Zagrebu je ono u Ilici 4. Na mjestu današnje NaMe. Veletržac Teodor Demeter izgradio je jednokatnicu, i u njoj uredio gostionicu sa svratištem „K caru austrijanskomu“, koja je otvorena na današnji dan 1837. godine. Kasnije je svratištu nadograđen drugi kat (1867. godine), te svratište mijenja svoje ime u „Hotel k caru austrijanskomu“, u kojem su odsjedali visoki dostojanstvenici.

Nekoliko zanimljivosti možemo povezati sa samim svratištem/hotelom. Naime, kako se smatra jednim od najuglednijih i najkomfornijih u gradu, u njega je već 1881. godine uveden telefon, a šest godina kasnije i električna rasvjeta.

Druga zanimljivost vezana uz svratište/hotel „K caru austrijanskomu” je da je u njemu otvorena prva onodobna “putnička agencija” u Zagrebu – od 1. travnja 1840. svakog su dana prevoznička kola vozila do Varaždina i Beča (uz prethodnu prijavu putnika).

Nedaleko je, u Ilici br. 6, bilo smješteno i svratište K ugarskoj kruni, čija je glavna atrakcija bio biljar. I u svratištu “K Ugarskoj kruni” bila je putnička agencija: 12. rujna 1844. poduzetnik Stern otvario je konjsku “autobusnu” liniju od svratišta do Karlovca. “Plaćalo se po osobi 1fr. 30kr. srebra, dok bijaše prtljaga bezplatna.”

Godine 1868. srušena je gostionica i svratište „K Ugarskoj kruni“ (s najboljim gulašom u gradu) u prizemlju jednokatnice Eduarda pl. Jelačića, te je na njezinom mjestu iste godine izgrađen jedan od prvih gradskih hotela, dvokatni „Hotel k kruni Ugarskoj“(1894. preimenovan u „Hotel Grand“).

Bečki trgovci Carl Kastner i Herman Öhler su u razdoblju od 1911. do 1913. adaptirali „Hotel k caru austrijanskomu“ u svoju popularnu trgovačku kuću „Kastner i Öhler“. Spomenuti dvojac 1929. godine u potpunosti otkupljuje cijelu zgradu. Tako spomenuti hotel prestaje postojati, a zgrada ustupa svoje mjesto prvoj trgovačkoj robnoj kući u gradu (danas NaMa).

Danas je i „Hotel k kruni Ugarskoj“ u sklopu robne kuće NaMa koja je i danas izvana zadržala izgled iz onoga vremena.

Nedavno objavljeno