Datum objave:

Kapelica sv. Roka smještena u perivoju iznad Britanca

Pročitajte i ovo

Opis: Iznad Britanca, u simpatičnom malom Rokovom perivoju, nalazi se istoimena kapelica posvećena Svetom Roku. 2015. godine, povodom 100. obljetnice župe sv. Blaža, obnovljena je područna kapela sv. Roka s perivojem na tzv. Rokovu brežuljku. Nekadašnje groblje stanovnika Gradeca na “Peneznoj gorici” uređeno je u perivoj sa zavjetnom kapelom koju su iz zahvale izgradili Gradečani.

Kapelica sv. Roka je zidana kapela s malim drvenim zvonikom i odijeljenim predvorjem s orugljama te oltarom na kojem se nalazi kip sveca. Kapelu je 26. srpnja 1682. godine posvetio biskup Martin Borković, a do 1792. godine crkvica se našla u lošem stanju, zbog čega je više puta obnavljana: 1774., 1767. i nakon potresa 1884. godine.

Na mjestu gdje se danas nalazi kapelica pokapani su siromašniji građani Gradeca i Ilice, a od 1811. godine i ostali građani i ljudi židovske vjere, ali i neki uglednici poput Vatroslava Lisinskoga koji je umro 1854. godine. Ukopi su prestali 06. ožujka 1877. godine, godinu dana nakon otvaranja Mirogoja. Pročelje i toranj kapele obnovljeni su 1935. i 1974. godine, kada je objekt proglašen zaštićenim spomenikom kulture.

Datum: 23. studeni 2020. godine

Lokacija: Rokov perivoj

Fotografije koje spadaju pod ciklus Dnevnik jedne fotografije dio su baze zagrebačkih fotografija servisa Fotografije Zagreba koji možete pogledati na linku fotografijezagreba.hr

Nedavno objavljeno