Datum objave:

Hotel Dubrovnik je izgrađen na mjestu kuće trgovca Pavla Hatza

Pročitajte i ovo

Na samom Trgu bana Josipa Jelačića nalazi se jedan od najpoznatijih zagrebačkih hotela koji nosi ime po gradu na Jadranu poznatom po svojim zidinama.

I nije neka zagonetka s obzirom da svi znamo da je riječ o Hotelu Dubrovnik, koji se nalazi na spoju Trga bana Josipa Jelačića i Gajeve ulice.

Kada je sagrađen, 1929. godine, nosio je ime Hotel Milinov, po prvom vlasniku – trgovcu Svetozaru Milinovu.

Na mjestu gdje je hotel sagrađen nekada se nalazila kuća trgovca Pavla Hatza, u kojoj se, između ostalog, nalazila omiljena Velika kavana. Hotel je podignut prema projektima arhitekata Dionisa Sunka i Rudolfa Jungmanna.

Hotelska peterokatnica s mezaninom imala je još dva kata u tornju iznad kojega je izvorno postojala nadogradnja sa svjetlećim natpisom “Hotel Milinov”, a izgrađena je u stilu art-decoa.

Na zgradu je, s Hatzove kuće, prenesen kip zaštitnika trgovine boga Merkura (rad Antona Dominika Fernkorna, kipara koji je zaslužan za spomenik banu Josipu Jelačiću na glavnom trgu).

Godine 1937., u preuređenim prostorijama prizemlja otvorena je kavana, a tri godine kasnije, 1940., hotel je kupila Dubrovačka plovidba, koja mu je i nadjenula današnje ime.

Hotel je u nekoliko navrata preuređen, najtemeljitije 1972. i 1982. godine, kada je u Gajevoj ulici u produžetku postojeće zgrade izgrađen novi hotelski trakt s ostakljenim pročeljem, a projekt su izradili arhitekti Ines i Nikola Filipović.

Nedavno objavljeno