Datum objave:

Ferdinand Budicki – hrvatski pionir automobilizma s prvom prometnom kaznom

Pročitajte i ovo

11. travnja 1871. godine u Zagrebu je rođen Ferdinand Budicki, hrvatski pionir automobilizma, biciklizma i zrakoplovstva. Čovjek koji je zauvijek promijenio sliku hrvatskoga građanskog društva.

1895. godine konstruirao je vlastiti bicikl u tvornici “dvokolica” u Beču kojim se vozi do Varaždina. 1897. godine biciklom marke „Aleksander” prelazi 16 758 km (Njemačka, Poljska, Rusija, Finska, Švedska, Danska, Engleska, Nizozemska, Belgija, Švicarska, Francuska, Španjolska, Alžir, Tunis, Italija, Hrvatska). U Zagrebu 1898. godine otvara “Prvu hrvatsku mehaničku popravljaonu i trgovinu automobila, dvokolica, šivaljki i gramofona”.

1901. godine u Zagreb dovozi prvi automobil marke “Opel” i „Beischlag”, a sljedeće godine i prvi motor marke „Orion”. 1904. godie postaje prvi vozač koji se automobilom popeo na Sljeme, da bi iste godine postao  suosnivač Koturaškog kluba “Orao”. Također se istaknuo  1905. godine jer je balonom “Turul” letio iz Zagreba do otoka Krka i snimio prve fotografije Zagreba iz zraka. Bio je suosnivač “Prvog hrvatskog automobilnog kluba” (1906.) i  gospodarstvenog sajma “Zagrebački zbor” (1909. – kasnije prerastao u Zagrebački velesajam).

Osnovao je prvu autoškolu u Zagrebu (1910.), kao i taksističku službu sljedeće godine. Istaknuo se i na području sporta kao suosnivač “Hrvatskoga sportskog saveza” (1911.), te kao sudionik mnogih autoutrka.

Zanimljivo je za spomenuti da je komisiju za izdavanje vozačke dozvole naučio voziti automobil, da bi ga ta ista komisija rušila na polaganju za dobivanje vozačke dozvole. Zabilježen je kao prvi prekršitelj prometnih pravila koji je kažnjen na ovom području.

Nedavno objavljeno